MY DEAR FOLLOWERS

Halaman

Monday, January 18, 2010

KEDUTAN KAIN n SMOCKING


Bila dah siap sepasang dress smocking baru la saya boleh mula balik proses buat kedutan kain untuk dress/gaun smocking yang lain pulak . Proses nak buat kedutan atau pleats kain ni tak la rumit tapi masa mula-mula saya nak cuba buat tu ada la patah juga 2 batang jarum hikhik maklum la masa tu baru nak belajar guna alat kedut ni tapi bila dah selalu training guna alat pleat ni sekarang ni dah ok la.

Kali ni saya nak buat 2 smocking dress guna kain yang saya masukkan dalam gambar kat bawah ni . Satu kain color ton biru corak tiny roses dan satu lagi tu corak ros wreath , sebelum kain-kain ni dikedutkan lagi saya dah pilih benang dulu supaya senang kerja den , nanti bila habis pleat aje terus boleh jahit . So , bermula la proses jahit smocking semula.......




9 comments:

  1. salam kak nannie...
    Ooooooo..tu mesin kedut kan kain yeaa...rupa dia mcm mesin tebu kan...hahaha, maklumlah kita tatau apa2....

    ReplyDelete
  2. hihi tak saba nak tgk pas da jadi gown...:D

    ReplyDelete
  3. wlkslam Mat Gebu ,
    Ye la ini la mesin buat kedut smocking ni hehehe mmg mcm mesin tebu macam mesin getah pun ada juga. Mat nak belajar ke meh la rumah akak boleh akak ajar mcm mana nak buat kedut kejap je Mat mesti blh buatnye....

    ReplyDelete
  4. to Dda ,
    Sabr ye nanti dah ready untuk dijual akak masukkan dalam blog...

    ReplyDelete
  5. Alahai kak nannie, terlebih dahulu nak ucap terima kasih leer sebab sudi nak ajar buat benda yg boleh pinau2 kan biji mata ni...takut akak makan hati kang....hahahaha...

    ReplyDelete
  6. to Mat Gebu ,

    hehehhehehehe....

    ReplyDelete
  7. salam nannie,
    kshima pernah tengok ada orang beli mesin ni..dekat2 RM1000... tokeh kedai tu kata dulu murah je... ya ke..

    ReplyDelete
  8. wlksalam kak shima ,

    Memang 15 tahun dulu murah sekarang ni harga yg besar mcm saya punya rm1000 dan yg kecil sikit rm 780.

    ReplyDelete
  9. Salaam, Kak Nannie.

    Kak, frida nak tanya ni, kat mana nak dapatkan mesin pleat tu?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya ni dan sila la tinggal komen anda ya .