MY DEAR FOLLOWERS

Halaman

Monday, March 30, 2009

ALATAN MENJAHIT


Gunting sebelah kiri ada lah khas untuk memotong kain sahaja dan tidak boleh diguna untuk memotong kertas atau bahan lain jika tidak gunting akan jadi tumpul.Beli la gunting yang berat dan besar walaupun mahal tapi memudahkan kita memotong kain .Gunting bertangkai biasa adalah gunting biasa untuk memmotong kertas. Sebenarnya ada 2 lagi gunting yang saya nak tunjuk tapi mana dah pegi tak tau la mungkin saya dah simpan sebab jarang guna .


Ini lagi bahan asas jahitan iaitu kapur untuk melakar/melukis pola baju dan lebihan basi atau seamline. Unpicker alat ini untuk mencungkil atau menetas benang jika kita tersalah jahit. Benang adalah bahan sangat penting kalau tak ada tak jadi la baju yang kita jahit tu hehhee.Ada lagi bahan asas lain seperti kertas kabon unntuk menekap garisan basi kain.


Ini pula 2 jenis benang asas iaitu benang untuk menjahit , tenunan benang ini adalah lebih padat dan tebal serta tak mudah putus. Benang warna putih tu pulak untuk jahitan tepi / overlock supaya kain yang sudah dipotong tidak menjadi berbulu dan memudahkan kita menjahit. Benang untuk jahitan tepi ini kurang sesuai untuk digunakan menjahit pakaian atau item soft furnishing kerana benangnya tak kuat sangat.


Ini pula jenis-jenis tapak untuk menjahit.Yang kiri adalah tapak zip biasa, yang tengah tapak jahitan biasa untuk garisan lurus dan sebagainya dan yang kanan adalah untuk tapak zip invisible . Jarum selalunya saya guna no. 11 utuk kain yang biasa atau jarum no. 13 untuk kain tebal. Ini adalah antara peralatan asas untuk menjahit.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya ni dan sila la tinggal komen anda ya .